
 
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

           
         

 

       

     

    

       

          

       

 
       

     
 

      

      

      

       

        

    

     

       

 

 
        

      

   

 
   

    

    

         

 
    

       

        

   

 
    

      

 

      
  

     

        

       

      

         

      

       

     

        

      

           

     

 
       

    

      

    

    

      

    

      

        

      

     

 

 
       

  

       

      

 
   

     

 
     

     

       

      

  

      
  

  

The To\\ Roads® 
Transportation Corridor Agencies· 

Major Thoroughfare and Bridge Fee Program 
Frequently Asked Questions 

May 2023 

When are fees due? Can a builder pay the fees prior to 
pulling of a building permit to avoid an increase in the 
fee amount? 

The fees are due at the time the permit for the building structure 

is issued. Fees should not be collected on preliminary permits 

such as grading or foundation permits. Fees should be paid to 

the TCA member agency issuing the permit. The fee rate applied 

is the rate in effect on the day of permit issuance. Fees cannot be 

paid prior to issuance of a permit to avoid a fee increase. 

What are the criteria for determining whether a single 
family or multi-family rate is applicable for residential 
projects? 

In 1992, the TCA adopted an interpretation of the Fee Program 

(Interpretation 92-1) which clarified the criteria for determining 

the correct category (single family or multi-family) for residential 

projects. A new structure generally is considered a residential unit 

if it contains spaces for living, sleeping, bathroom, and kitchen/ 

kitchen hookups (sink, stove/oven or hookups, dishwasher/ 

refrigerator space, etc.) Please contact the TCA if you have 

questions regarding classification of a structure as a residential 

unit. 

When a new residential unit is added, or created from an existing 

structure, the two sets of criteria for classifying units (irrespective 

of zoning) are: 

Single Family 

(1) Separate lot 

(2) Detached 

(3) 1,500 square feet or larger 

Multi-Family 

(1) No separate lot 

(2) Attached 

(3) Less than 1,500 square feet 

Individual units will be classified as “single family” if they 

exhibit two or more characteristics of that category, and units 

will be classified as “multi-family” if they exhibit two or more 

characteristics of that category. 

The possibility exists, based on this method of categorizing units 

that both single family and multi-family units will occur within the 

same tract/development. 

How are fees calculated for an Accessory Dwelling 
Unit (ADU)? 

Effective January 1, 2020, if an ADU is determined to be a 

residential unit (living space, bathroom, and kitchen, or kitchen 

hookups), and is 750 square feet or greater, then it should be 

classified and assessed fees at the multi-family residential rate in 

proportion to the existing primary dwelling unit. For example, if a 

single family dwelling is 1675 square feet and a new ADU of 850 

square feet is proposed to be built, divide the square footage of 

the ADU by the square footage of the existing primary dwelling 

unit (850 / 1675 = 0.507463 at least six decimal points) and 

multiply this proportion times the current multi-family dwelling rate 

for the applicable zone to determine the fees due. If an ADU is 

less than 750 square feet, then fees are not due. 

Is credit given for demolition of a structure? 

Yes. Reconstruction of non-residential buildings on the same 

legal building site (although not necessarily in the same footprint) 

as the demolished structure are exempt from paying fees, 

provided the structure is the same square footage or less than 

the demolished structure. If the new non-residential structure is 

larger than the demolished structure, fees would be collected for 

the net square footage increase. Credit is given for demolition (by 

unit, not by square footage) of residential units (single or multi- 

family) on the same lot. Calculation of the demolition credit 

should use the rate applicable to the issue date of the new 

construction permit. 

When are fees increased? What determines the 
amount of the fee increase? 

The fees are currently increased by a fixed percentage on July 

1st of each year. The percentages are: 

Foothill/Eastern Areas of Benefit: 2.206% 

San Joaquin Hills Areas of Benefit: 2.667% 

How are fees charged for a hotel? 

A hotel is assessed at the non-residential rate for the gross 

square feet, including each floor of multiple story buildings. A 

timeshare facility also is assessed at the non-residential rate for 

the gross square feet. 



        

      

       

 

     

     

    

    

   

 

  

       

      

       

  

      

    

     

  

   

       

       

       

         

    

  

    
 

     

       

    

        

     

        

        
  

      

     

    

      

   

        

       

      

       

       

      

       

        

       

     

           

       

      

   

       

       

       

     

       

        

       

        

         

      

           
     

          

         

        

          

     

     

       

         

      

 

       
     

      

    

      

 
    
  

related services, such as a common dining area, doctor’s office, 

Are fees due for the addition of a building mezzanine? 

Per the Fee Program, any expansion of a non-residential 

structure is subject to fees for the net increase of gross square 

feet. 

Which projects are exempt from payment of fees? 

Please consult the permitting agency and/or TCA to confirm if an 

exemption applies to your project. The following are examples of 

projects that may be exempt from fees. 

• Projects that provide documentation of exemption from 

property taxes. 

• On-site leasing offices and common structures in residential 

tracts such as a pool building, provided that the use is limited 

to residents. 

• Governmental structures such as fire stations and schools, to 

the extent that they shall not be used for generating revenue 

or commercial purposes. 

• Parking structures built for the parking of vehicles used for 

travel to and from the nonresidential development served 

by the structure. Fully enclosed (not open to the elements) 

square footage within non-residential parking structures is 

not exempt. Structures used for the repair, maintenance, 

cleaning, sale, rental or display of vehicles, or for the storage 

of vehicles at the site of the development, are not exempt. 

• Structures that are permanently open to the elements – 

meaning that they do not have 4 walls, a door, and a roof 

(examples include gas station canopies, restaurant outdoor 

patio dining areas, etc.). 

What about self-storage projects? How are the fees 
charged? 

Fees are collected for the gross square feet of the project which 

includes all enclosed storage units. If there is a manager’s 

residence on site, a residential fee (instead of non-residential fee) 

would be collected for that portion of the project. The criteria for 

classifying residential units would apply in determining whether 

the manager’s residence was a single family or multi-family unit. 

How should fees be calculated for a senior citizen 
housing project? 

The only exception to the collection rules for senior housing is 

for congregate care projects. For example, senior apartments 

are charged at the multi-family rate; a convalescent hospital 

would be charged at the non-residential rates. A congregate care 

facility is a licensed community care facility offering long-term 

accommodations for senior citizens along with a full range of 

beauty salon, administrative offices, exercise room, etc. For 

those projects that qualify under this definition, please refer to 

Fee Program Interpretation 87-1 or contact TCA for details. 

If the congregate care facility is housed in a single-family 

structure, the project is subject to single family residential rates. 

Any future conversions of this type of facility to any other use 

shall be subject to full fee assessment at that time. 

How does a builder appeal the fees? 

The builder must pay the fees in protest and file an appeal to 

the Agencies’ Chief Executive Officer (CEO) within ten (10) days 

following the date on which the fee is required to be paid. To 

file an appeal, the builder must send a petition and supporting 

evidence on why the fees were not due or how they were 

calculated incorrectly to the TCA Administrative Offices. The CEO 

will hear the appeal and issue a decision. Decisions of the CEO 

may be appealed to the Board of Directors. 

What if there is an overpayment of fees? 

The builder or the member agency needs to submit a request 

for repayment of fees. Documentation of the reason for the 

overpayment and copies of the receipt for the payment of fees 

must be submitted. The TCA will review the request and, if 

approved, will issue a refund check. 

What if the permit expires and the builder comes in to 
renew it? Are fees due? 

If a permit has expired, credit will be given for the fees already 

paid and the difference will be assessed. For example, if the fee 

amount per square foot was $4.00 when the original permit was 

issued and, at the request for renewal, the fees are $4.25 per 

square foot, 25 cents per square foot would be due. 

What if the permit is extended? Are fees due? 

If the permit does not expire and is extended with no lapse, no 

fees are due. However, as a matter of practice, after the permit 

has been extended twice, fees will be recomputed, and the 

difference charged. 

Who should be contacted if there are questions on the 
administration of the program or program rules? 

Please contact the TCA at (949)-789-3575, or by e-mail at 

dif-info@thetollroads.com. If we are not available, please leave a 

message and we will get back to you as soon as possible. 

TheTollRoads.com 
125 Pacifica, Irvine, CA 92618 

(949) 754-3400 Fax (949) 754-3467 

https://TheTollRoads.com
mailto:dif-info@thetollroads.com

